KEKSI GRANCEREALE  – funkcionalne prednosti proizvoda

Važan dio pravilne, uravnotežene i raznovrsne prehrane jest i uživanje u hrani, posebno s prijateljima i obitelji. Za mnoge je to nezamislivo bez ponekog slatkog zalogaja u danu uz šalicu kave ili čaja. Često mislimo da se, ako se želimo „zdravo“ hraniti, trebamo odreći svojeg najdražeg deserta, što nije točno. Sve može biti dio pravilne prehrane ako je prehrana uravnotežena te ako tijekom dana biramo kvalitetne namirnice i pametno ih kombiniramo.

Grancereale kekse možete jesti bez grižnje savjesti i uživati u svojim slatkim minutama, a uz to unijeti brojne hranjive tvari korisne organizmu pa vašoj sreći neće biti kraja.

Keksi Grancereale izvrstan su izbor za međuobrok jer su proizvedeni od žitarica cjelovitog zrna, sadržavaju zobene, pirove pahuljice i pšenične mekinje, što ih čini bogatim prehrambenim vlaknima. Posljednjih godina znanstvenici sve više ističu važnost odgovarajućeg unosa prehrambenih vlakana u prehrani jer su brojna istraživanja pokazala da povoljno djeluju na zdravlje. Odgovarajući unos za zdrave osobe srednje dobi iznosi 38 g/dan za muškarce srednje dobi i 25 g/dan za žene. Prehrambena vlakna jedna su od ključnih komponenti pravilne prehrane, a možemo ih unijeti tako da jedemo proizvode od cjelovitih žitarica, voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke.

Prehrambena vlakna dio su biljnih namirnica koji se ne može probaviti u probavnom sustavu čovjeka. Kada prolaze kroz probavni sustav zadržavaju se u želucu pa stvaraju osjećaj punoće i sitosti. Prehrambena vlakna imaju brojna fizikalna svojstva kojima povoljno djeluju na zdravlje. Imaju sposobnost zadržavanja vode u debelom crijevu te možemo reći da djeluju kao spužve.Upijajući vodu povećavaju volumen crijevnog sadržaja, što pomaže pri zatvoru. Zahvaljujući svojoj viskoznosti imaju sposobnost stvaranja gela, čime se dodatno olakšava probava. 

Brojna istraživanja pokazala su da je viši unos prehrambenih vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti (KVB), karcinom, dijabetes tipa 2 i pretilost. Prehrambena vlakna smanjuju glukozu i kolesterola u krvi, poboljšavaju crijevnu mikrofloru, imaju sposobnost vezanja žučnih kiselina i kancerogenih tvari.

 

Nadalje, iznimno je važno da u prehranu uključimo žitarice od punog zrna i njihove proizvode kao što su keksi Grancereale. 

Cjelovite žitarice sastoje se od klice, u kojoj su mikronutrijenti i ulja, endosperma sa škrobom i mekinje, odnosno prehrambena vlakna. Takve neobrađene žitarice sadržavaju najviše vlakana, vitamina i minerala , što znači da imaju veću nutritivnu gustoću. Hrana niske nutritivne gustoće doprinosi neravnoteži unosa i potrošnje energije, a osigurava zanemarivu količinu esencijalnih nutrijenata. Cjelovite žitarice imaju niži glikemijski indeks te duže pružaju osjećaj sitosti.

Jedan od sastojaka keksa Grancereale su i zobene pahuljice. Osim što su važan izvor vlakana u prehrani, sadrže betaglukan, spoj važan u zdravlju imunosnog sustava, vitamine skupine B i minerale kao što su mangan, magnezij, fosfor, kalcij.

Keksi Grancereale posebni su po tome što ne sadržavaju palmino ulje, imaju nizak udio zasićenih masnoća i šećera, što je prava rijetkost među ovakvim proizvodima.

Naime, slatkiši i grickalice često su najveći izvor zasićenih masnoća i dodanog šećera, koje je u prehrani potrebno ograničiti jer su povezani s negativnim posljedicama na zdravlje.

Stoga kada vaše nepce poželi nešto slatko, birajte kekse Grancereale.


Grancereale keksi so del blagovne znamke Barilla, ki spoštuje vse trajnostne zaveze, zato te izdelke obožujejo po vsem svetu. Blagovna znamka Grancereale je od leta 2018 zavezana k zmanjševanju emisij CO2 v svoji proizvodni verigi. S svojim projektom Gozdovi Grancereale pa blagovna znamka sodeluje tudi v vseitalijanski akciji Zeleni mozaik, ki jo podpira tudi neprofitna organizacija Legambiente. V sklopu projekta, ki zajema 6 gozdov na 13 hektarjih skupnih površin, bo Grancereale posadil približno 3200 novih dreves in grmov. 

Vrste keksa

 • Classico
 • Keksi Grancereale Classico proizvedeni su od integralnog pšeničnog brašna uz dodatak zobenih i pirovih pahuljica, što ih čini odličnim izvorom složenih ugljikohidrata, proteina i vlakana. Takvi su keksi super izbor za međuobrok u danu jer će vas zasititi i dodatno obogatiti vašu prehranu hranjivim tvarima.

 • Croccante (hrskavi) 
 • Mješavina integralnog rižinog, pšeničnog i kukuruznog brašna u ovim keksima zaslužna je za hrskavu teksturu i bogatu nutritivnu vrijednost. Kukuruzno brašno povoljno djeluje na zdravlje, odnosno na smanjenje rizika od raka debelog crijeva, poboljšava imunitet, smanjuje kolesterol i krvni tlak.

 • Cioccolato (čokolada)
 • Integralno brašno u kombinaciji s kakaom, komadićima čokolade i prepečenim lješnjacima daje ovim keksima neodoljiv okus, ali i nutritivnu vrijednost. Kakao sadržava polifenolne spojeve koji povoljno djeluju na zdravlje. Hormon sreće, serotonin sintetizira se iz aminokiseline triptofana, koja se nalazi u čokoladi. Zajedno s drugim bioaktivnim spojevima,  na primjer teobrominom, čokolada stimulira živčani sustav te pridonosi boljem raspoloženju  i smanjenju iscrpljenosti.

 • Frutta (s voćem)
 • Spoj integralnih žitarica i voća odličan je izbor za brzu užinu tijekom dana. Voće u keksima izvor je prirodnog šećera te je bolje rješenje od dodanog šećera jer uz glukozu sadržava vitamine i minerale.

 • Digestive (s ječmenim sladom)
 • Keksi Digestive proizvedeni su od složenih ugljikohidrata, s malim udjelom masti i dodanog šećera pa mogu pomoći u smanjenju tjelesne mase jer sadrže malo energije. Također stvaraju osjećaj sitosti i odgađaju pojavu gladi zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana.

 • Legumi (s mahunarkama i čokoladom) – keksi Legumi proizvedeni su od integralnih žitarica s dodatkom pahuljica i brašna nutritivno vrijednih mahunarki slanutka i leće. Mahunarke su važan izvor biljnih proteina u prehrani, složenih ugljikohidrata, vlakana te vitamina B skupine i minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij, kalij i cink. Mahunarke sadržavaju i fitokemikalije poput izoflavona i fitosterola koji pomažu u snižavanju kolesterola u krvi i održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Brašno slanutka sadržava dvostruko više proteina od integralnog brašna te složene ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju i pružaju dulji osjećaj sitosti.
 •  

  Keywords: cjelovite žitarice, prehrambena vlakna, mahunarke, biljni proteini, zdravlje, pravilna prehrana, 

   

  Martina Dadić, mag.nutr.